TeknoPlatform & Teknolojinin Adresi

İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler.. 72863626

İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler.. 72863626


Join the forum, it's quick and easy

TeknoPlatform & Teknolojinin Adresi

İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler.. 72863626

İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler.. 72863626

TeknoPlatform & Teknolojinin Adresi

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TeknoPlatform & Teknolojinin AdresiHoş geldin, .
Son Ziyaretiniz:
Mesaj Sayınız: 0


    İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler..

    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler.. Left_bar_bleue999 / 999999 / 999İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler.. Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler.. Empty İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler..

    Mesaj tarafından -BuRHan- Cuma Haz. 19, 2009 10:41 am


    İktidarsızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Erkekte cinsel ilişkiyi sağlayacak nitelikte peniste yeterli sertleşme olmaması ya da ereksiyonu yeterli süre devam ettirememesi durumuna iktidarsızlık denir. Türkiye'de 40-70 yaşları arasındaki erkeklerin %70'inde peniste yetersiz sertleşme şikayeti yani iktidarsızlık bulunmaktadır. Burada yaşlanmaya paralel olarak iktidarsızlık sıklığı artıyor görünse de, her ileri yaş erkekte iktidarsızlık olacak diye şart yoktur.
    Yeterli cinsel ilişkiye girememe durumu penisin sertleşme yani ereksiyon kusuruna bağlı olabileceği gibi, erken boşalma veya orgazım olmamasından ya da cinsel istekte (libido) azalmadan da kaynaklanıyor olabilir. Çünkü erken boşalmadan hemen sonra da peniste sertleşme kaybolur. Burada sorun sertleşme kusuru değil, boşalma bozukluğudur. Orgazım olmaması ise psikojenik ya da sinirsel nedenlere bağlı olabilir. Bu durumların tedavileri de farklıdır. O halde cinsel ilişki bozukluğu yakınması bulunuyorsa öncelikle bunun penisin gerçek sertleşme bozukluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı net olarak ortaya konulmalıdır. Bundan sonra tedaviye geçilmelidir.
    İKTİDARSIZLIK NEDEN OLUR
    Yaşlanmada fizyolojik olarak cinsel güçte düşüş görülür. Bu normaldir. Ama bu düşüşün derecesi ve başlama yaşı kişiden kişiye farklılık gösterir. Yaşla birlikte özellikle ateroskleroz, testosteron düşüklüğü ve nörojenik zayıflamaya bağlı olarak penil sertleşme gücünde de azalma ortaya çıkar. Ereksiyonu sağlayacak kasların gücü azalır, ejakulasyon gecikir, cinsel arzu yani libido düşer ve orgazıma ulaşma süresi uzar. Böyle durumda önceden yeterli olan erotik yada dokunsal cinsel uyarılar artık yetmez hale gelir ve daha güçlü uyarılara ihtiyaç oluşur. Bu, yaşlanmanın doğal bir sonucudur.
    İktidarsızlık gelişiminde risk faktörlerinin başında hipertansiyon, şeker hastalığı, damar sertleşmesi (ateroskleroz), aşırı alkol tüketimi, sigara, hipertansiyon ilaçları ve sedatifler gibi ilaçlar gelmektedir.
    Peniste yeterli sertleşmenin olmaması ya da devam ettirilememesi pikojenik nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir. Olguların %30'unda psikojenik faktörler söz konusudur. Aslında, beyinden kalkan uyarılar peniste hem sertleşmeyi oluştururlar hem de bu sertleşmeyi baskılayabilirler. Eğer stres, depresyon, korku, davranış bozukluğu gibi bir durum varsa, beyinden ereksiyonu sağlayacak uyarılar gelmeyeceği gibi, baskılayıcı uyarılar da açığa çıkarak cinsel fonksiyonları engeller. Psikojenik nedenlerin ortaya çıkmasında kişinin cinsellikle ilgili bilgileri, aile ve çevresel faktörler, kültür, daha önceki cinsel ilişki deneyimleri, kendine güven, korku, yanlış inançlar, kendinde ve eşine ait fiziksel kusurlar, eşinin bilgisi de çok önemlidir. Gebe bırakma korkusu, bulaşıcı hastalık kapma riski, başka kadınlarla ilişki kurarken korku, ilk gece (gerdek gecesi) korkusu da sorumlu olabilir.
    İktidarsızlığın nedenleri arasında hormon bozuklukları ancak %5 hastada saptanır. Testosteron hormonu yetmezliği ve prolaktin yükselmesi en sık görülenleridir.
    Hastaların %10-20'sinde ise sinir sistemindeki bir bozukluk söz konusudur. En önemlisi omurilik yaralanmalarıdır. Beyin ile ilgili hastalıklar nadirde rastlanılsa iktidarsızlık nedeni olabilir. Şeker hastalığı, alkolizim, prostat ya da mesanenin büyük ameliyatları da penisi uyaran sinirleri zayıflatarak veya yaralayarak empotans yapabilir.
    Penise gelen kan akımının azalması, penil sertleşmeyi bozarak iktidarsızlığa yol açar. Şeker hastalığı, damar sertliği (ateroskleroz), kolesterol yüksekliği ya da yaralanmalar kan akımını bozan nedenlerdir. Tek başına sigara bu mekanizma ile erkesiyonu bozabilir. Günde 1 paket sigara içenlerde 30 yıl, 2 paket içenlerde ise 15 yıl içerisinde ereksiyon bozukluğu görülme riski %70 civarındadır. Aşırı şişmanlık da peniste ereksiyon kusuru yaratabilir.
    Penise gelen kan akımının azalmasına neden olan diğer durumlar ise doğmalık damar anomalileri, penis ameliyatları, Peyroni hastalığı (50 yaşlarından sonra ortaya çıkan ve peniste giderek artan eğrilmeye neden olan, sonuçta vajene giremeyecek kadar eğilme ile sonuçlanabilen ve iktidarsızlığa yol açabilecek bir hastalık), ışın tedavisi vd.'leridir.
    Kronik böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, siroz, tiroid hastalıkları da empotans yapabilir.
    Bazı ameliyatlardan sonra da penisin sertleşmesi bozulabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılanları radikal prostatektomi, beyin ve omurilik ameliyatları, rektum ameliyatları, aort damar ameliyatları, açık ve kapalı prostat ameliyatları, uretra darlıklarına yönelik ameliyatlar, penis ameliyatlarıdır.
    İKTİDARSIZLIKTA HANGİ TETKİKLER YAPILIR
    İktidarsızlık yakınması ile gelen bir erkekte gerçek bir iktidarsızlık bulunup bulunmadığını anlamak ve varsa bunun psikojenik mi yoksa organik bir nedenden mi kaynaklandığını anlamak için bazı testler yapılır. Bunlardan sıklıkla kullanılan bazıları aşağıda verilmiştir.
    Kan tahlili: Özellikle kan şekeri ve testosteron ile prolaktin hormonlarına bakılır. Gerekirse karaciğer ve böbrek fonksiyonları da kontrol edilir.
    NPT testi (Uykuda penis sertleşmesinin ölçülmesi): Erkeklerde gece uykuda iken penis 2-7 kez sertleşir. Yaş ilerledikçe bunun sıklığı ve gücü azalır. İktidarsızlık nedeninin psikolojik mi olduğunu yoksa peniste damar veya sinir yapısıyla ilgili organik bir bozukluğun mu bulunduğunu büyük olasılıkla ortaya koyar. Önemli bir testtir ama bozuk çıkması her zaman bir hastalık bulunduğuna işaret etmez. Bu nedenle 2 gece üst üste tekrarlanmalıdır.
    Testin yapılışı; NPT cihazının, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi iki halkası bulunur. Bu halkalar penise geçirilir. Cihaz ise bacak üzerinde özel bir kılıf içerisine yerleştirilir. Şahıs aleti gece yatarken kendi bağlar veya hastanede uygulanır. Sabah cihaz çıkarılarak bilgisayarda sonuçları alınır. Eğer en az bir kez sertleşme olduğu ve yeterli süre ve sertlikte devam ettiği görülürse, iktidarsızlığın psikolojik bir nedenden kaynaklanmış olduğu düşünülür.
    Penil Doppler ultrasonografi: Burada penisi besleyen damarlardaki kan akım miktarı ölçülür. Azalmış ise damarsal bir neden bulunduğu anlaşılır. Test yapılırken penis içine papaverin veya prostaglandin denilen damar genişletici bir ilaç enjekte edilir. Ölçümler bundan sonra alınır. Sık kullanılan ve değerli sonuçlar veren bir testtir. Ama bozuk çıkması her zaman bir hastalık bulunduğu anlamına gelmez. Çok dikkatli ve sakin bir ortamda yapılması gerekir.
    Kavernozografi-kavernozometri: Günümüzde fazla istenmemektedir. Sertleşme sırasında penis içinde kanın birikmesi, dışarı çıkışının durması gerekir. Bazı hastalık durumlarında ereksiyon sırasında penis içinde kan birikemeyerek dışarı kaçar. Buna venöz kaçak adı verilir. Kavernozografi-kavernozometri testi işte bu kaçak durumunu saptamaya yarar. Test yapılırken penis içerisine 2 adet iğne ile girilir. Birinden sıvı verilirken diğerinden basınç ölçümleri alınır. Bu sırada damar genişletici ilaçlar kullanılır ve en sonunda radyoopak bir ilaç verilerek damarların filmi çekilir. Böylece kaçak olan damarlar görüntülenir. Test değerli sonuçlar vermekle birlikte invaziv bir teknik olup, bazen istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Günümüzde diğer yöntemlerle de aynı tanı konularak tedavi yapılabildiğinden, sık kullanılmamaktadır.
    Nörolojik testler: Penisi uyaran sinirleri değerlendirmek için yapılırlar. Konuyu iyi bilen bir uzman tarafından yapılmalıdır. Sonuçları her zaman yeterli olmamaktadır. Biotesiometri testinde önce el ve ayaklara uyarı verilerek hastadan hissetmesi istenir. Sonra aynı uyarı penise verilerek hissedip hissetmediği sorulur. Böylece penisin hissetme derecesi hesaplanır. Bir diğer nörojenik test ise uyarılmış potansiyel testleridir. Penise bir uyarı verilir ve penis kökü üzerinden ya da baş üzerine yerleştirilen elektrotlardan bu uyarının ne kadar zaman sonra ortaya çıktığı ölçülür. Son derece hassas bir test olup, uzman kişilerce yapılması gerekir. Nörojenik testler özellikle omurilik yaralanması geçiren ya da sinir uyarımında bir bozukluk bulunduğundan şüphelenilen erkeklerde istenmektedir.
    Penis'den iğne ile girilerek biyopsi alınması, çok yeni bir uygulama olup henüz rutin uygulanımı yoktur.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 6:40 am