TeknoPlatform & Teknolojinin Adresi

Otomobil sözlük A dan Z ye 72863626

Otomobil sözlük A dan Z ye 72863626


Join the forum, it's quick and easy

TeknoPlatform & Teknolojinin Adresi

Otomobil sözlük A dan Z ye 72863626

Otomobil sözlük A dan Z ye 72863626

TeknoPlatform & Teknolojinin Adresi

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TeknoPlatform & Teknolojinin AdresiHoş geldin, .
Son Ziyaretiniz: Çarş. Ara. 31, 1969
Mesaj Sayınız: 0


2 posters

    Otomobil sözlük A dan Z ye

    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:32 am

    A-SÜTUNU: Otomobilin orta gövdesinin önünde yükselenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs tavanı taşıyan sağ ve sol köşede bulunan ve içinde pasif güvenlik unsuru destekleri olan sütun.

    ABAT-VENT: Speedster otomobillerde kullanılan alçak ön cam veya rüzgar kesici çıkıntı.

    ABAXIAL: Dingil harici yapı.

    ABC (Active Body Control): Otomobilin yanlaraOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs öne ve geriye doğru kasılmasını engelleyen Mercedes patentli hidro-elektronik sistem.

    ABS (Anti Block System): Sert frenajda veya kaygan zemin üzerinde tekerleklerin kilitlendiğini sensörler yardımı ile algılayanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs milisaniyeler içinde fren disklerinin tekerleklerin tutunma işlemi başlayıncaya kadar sıkılıp boşaltılmalarını ve bu sayede sürücünün en zorlu şartlarda bile direksiyon hakimiyetini korumasını sağlayan elektronik sistem. Ani frenajlarda cisimden kurtulmaya olanak sağlayan ABS birçok otomobil markası tarafından standart ve isteğe bağlı olarak kullanılıyor.

    AC (Air Conditioner): Klima sisteminin kısaltmasıdır.

    ADB (Automatische Differantial Bremse): Standart kilitli diferansiyellerin elektronik devreli bir versiyonu.

    ADEZYON: Sıvıların veya madenlerin birbirlerine yapışmasını sağlayan kuvvete adezyon denir.

    AERODİNAMİK: Hareketli bir cismin hava akımı içindeki davranışının incelenmesine aerodinamik denir. İlk olarak uçakları incelemek için geliştirilmiştir. Modern otomobillerin şekilleri yuvarlaklaştırılarak hava otomobilin çevresinden kolayca geçebilmektedir. Bu da havadan kaynaklanan sürtünmeyi azaltır. Bu sayede otomobilin dengeli yol alması ve yakıt tüketiminin azalması sağlanır.

    AFS (Active Fahrwerks Stabilierung): Temel olarak ABC ile aynı işlevi görür. Sistem Citroen Xantia Activa'da kullanılmaktadır.

    AKICILIK DERECESİ (Vizkozite): Bir sıvının dar bir boğazdan akabilmesine o sıvının akıcılık derecesi denir. BuOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs belli bir hacimdeki sıvının belli bir çaptaki delikten akma zamanıdır.

    AKS: Otomobil eksenine dikOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs tekerleri taşıyan bir veya birden fazla tekerleği barındıran bir mildir.

    AKSELERASYON: Otomobilin hızlanması.

    AKTARMA ORGANLARI: Motor gücünü tekerleklere aktaran organlardır. Pek çok parçadan oluşur ve motor gücünü tekerleklere şanzıman üzerinden aktarır.

    AKTİF GÜVENLİK: Otomobilin kaza pozisyonuna girmesini engellemeye çalışan ve güvenliği arttıran elemanların tümü. ABS ve BAS sistemlerine sahip frenlerOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yol tutuşu maksimize eden ESPOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs gelişmiş süspansiyon sistemiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs iyi durumdaki lastikler gibi faktörler.

    AKÜMÜLATÖR: Akümülatörler elektrik enerjisini kimyasal enerji halinde depo ederOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs devrelerine elektrikli alıcılar bağlandığı zaman bu kimyasal enerjiyi tekrar elektrik enerjisine dönüştüren araçlardır. Motorun hareketinden elektrik üreten parça olan alternatörOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motor çalışmazken elektrik üretemez. Bu nedenle akümülatöre ihtiyaç duyulur. Motor çalışmadığı zamanlar kullanılmak üzere elektrik enerjisi depolar.

    ALB (Anti Lock Brakes): ABS'nin ilk ve basit şekli. Kızaklayan tekerlekleri hızlı ritimde bırakıp tekrar tutan fren sistemi.

    ALTERNATÖR: Alternatif akım üreten ve düşük motor hızlarında bir dinamodan daha yüksek enerji üreten jeneratör. Şarj dinamolarının aksine dalgalı (alternatif) akım meydana getir. Bisiklet dinamolarına benzer bir biçimde çalışarak elektrik üretir.

    ALT ÖLÜ NOKTA (A.Ö.N): Pistonun silindir içinde inebildiği en alt noktadaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yön değiştirmek için bir an durakladığı yerdir. Kısaca A.Ö.N. olarak belirtilir.

    AMPERMETRE: Aküye girip çıkan akım miktarını ölçen ve gösterge tablosunda bulunan bir ölçü aleti.

    AMORTİSÖR: Otomobilde yayları frenleyerek ani yaylanmaları önleyen ve sarsıntıları azaltan düzenek.

    ANA YATAKLAR: Ana yataklarOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motorda krank milini taşıyan yataklardır.

    ANTİFRİZ: 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal madde. Antifriz ayrıca radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılır.

    AQUAPLANING: Su birikintilerinden geçerken lastiklerin profilinden suyun kenara çıkamamasından kaynaklanan aracın lastiklerinin yerle ile temasının kalmaması sonucunda suya girdiği yönde veya tam olarak savrularak hareket etmesi.

    ASC+T (Automatische Stabilitäts Control+Traktion): BMW'de kullanılan elektronik çekiş kontrol sistemi olupOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs sürekli arka tekerleklerin durumunu gözlemleyerek bir kayma olup olmadığını denetler. Arka tekerleklerde bir kayma olursa ASC+T devreye girip frenleri ve motoru kontrol ederek otomobilin yolda kalmasını sağlar.

    ASR (Anti Schlupf Regelung): Kaygan yol koşullarında özellikle kalkış anında otomobilin patinaj yapmasını engelleyen sistem.

    ATALET: Bir cismin herhangi bir hareket yönüne veya hız değişikliğine karşı gösterdiği dirençtir.

    ATEŞLEME AVANSI: Silindirde sıkıştırılan yakıt-hava karışımının ateşlendikten sonra tamamen tutuşabilmesi için gereken süredir.

    ATEŞLEME BOBİNİ: Ateşleme sisteminde transformatör gibi görev yaparak batarya voltajını binlerce voltaja yükseltir. Bu yüksek voltaj bujinin tırnakları arasında kıvılcım meydana getirir.

    ATEŞLEME NOKTASI: Motorinin sıkıştırılma sonucunda silindir kafasındaki sıcak gazların içine püskürtüldüğü anda kendiliğinden ve hemen ateş alma sıcaklık noktasına ateşleme noktası denir.

    ATEŞLEME SIÇRAMASI: Yanlış bujinin karışımı tutuşturmasına ateşleme sıçraması denir. Ateşleme sıçraması genellikle buji veya distribütör kapağının ya da tevzi makarasının hatalı oluşundan meydana gelir.

    ATEŞLEME SIRASI: Motor silindirlerinin ateşlenme sırası veya silindirlerde güç zamanının meydana geliş sırasıdır.

    ATEŞLEME SİSTEMİ: Silindirlerde sıkışan hava-yakıt karışımının yakılabilmesi için bujilere yüksek voltajlı kıvılcım sağlayan sistem. BataryaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ateşleme bobiniOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs distribütörOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kontak anahtarıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kablolar ve bujiler bu sistemin parçalarıdır.

    ATMOSFERİK BASINÇ: Dış hava ağırlığının aşağıya doğru basma kuvvetine atmosferik basınç denir.

    AWD (All Wheel Drive): 4 tekerlekten çekiş sistemi. Bu tip otomobillerde motor gücü dört tekerleğe birden aktarılır.

    AWS (All Wheel Steering): Direksiyonun dört tekerleği birden yönlendirebildiği sistem.

    AUTODIMMING: Dikiz aynalarında kullanılan duyarlı aynanın ışığı daha yoğun kırarakOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kararması.

    AYARLAMA: Motorun en iyi şekilde çalışabilmesi için yapılan motor ayarları
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:33 am

    BAKIR KURŞUN YATAKLAR: Genellikle dizel motorlarında yaygın bir şekilde kullanılan yatak çeşididir.

    BALANST REZİSTÖR DEĞERLERİ: Elektronik ateşleme sistemi iki rezistör ile korunur. BunlarOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs 0Otomobil sözlük A dan Z ye Virgs55 ohm olan normal devre direnci ile 5.ohm olan yardımcı devre direncidir.

    BALATA (FREN PABUÇLARI): Yarım daire şeklinde kavis verilmiş metal bir parça. Üzerine ısıya karşı oldukça dayanıklı olan balata perçinlenmiştir. Frene basıldığı zaman bu balata kampanaya sürterek frenleme etkisi gösterir.

    BAS (Brake Assist System): Panik frenlemede fren hidroliği içindeki basıncı arttıran ve her tekerde eşit fren gücünün oluşmasını sağlayan sistem.

    BASINÇLI KAPAK: Suyun kaynamasını ve kaybını önleyenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs soğutma sistemini basınç altında çalıştıran supaplı bir kapaktır.

    BASKI YATAĞI: Debriyaj pedalına basıldığındaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs baskı parmaklarını bastırarak motor ile güç aktarma organlarını birbirinden ayıran mekanizmadır.

    BATARYA: Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden ve akım kaynağı olarak kullanan düzenek.

    BENZİN: Ham petrolden elde edilen ve otomobillerde yakıt olarak kullanılan bir hidrokarbondur.

    BENZİN MOTORLARI: Buji ile ateşlenenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs benzin veya benzin türevi yakıt kullanan motorlara benzin motorları denir.

    BENZİN YANMASI: Benzin-hava karışımı silindir içinde sıkıştırma zamanı sonundaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs bujinin meydana getirdiği kıvılcım neticesinde düzenli olarak yanmaya başlar. Hiçbir zaman patlamaz. Normal yanma bujide başlar ve sonra bir alev dalgası halinde ateşleme odasını kat eder.

    BERABER ÇALIŞMA: Çok silindirli motorlarda genellikle silindirlerin ikişer ikişer beraber çalışmasıdır. Örnek olarak dört silindirli bir motordaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs birinci silindir ile dördüncü silindir pistonları ikisi beraber ve üçüncü silindir ile ikinci silindir de beraber çalışır.

    BEYGİRGÜCÜ: Motor tarafından üretilen gücün birimi. 0Otomobil sözlük A dan Z ye Virgs 7457 kw'a eş değerdir.

    BİLEŞİK YAĞLAR: Bu tip yağlar genellikle ince yağlar olupOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs SAE numarası yüksek yağların özelliklerini karşılamak için içlerine bazı kalınlaştırıcı katıklar katılmış yağlardır.

    BI-XENON: Bi-Xenon farlarOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs günümüzün en gelişmiş ve en güçlü far teknolojilerinden biridir. B-xenon ismiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs uzun ve kısa farlar için iki ayrı xenon ampul kullanılmasından gelmektedir. Xenon farın dalgaboyu ve dolayısıyla maviye yakın olan rengi güneş ışığına çok yakın olduğu içinOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs gece sürüşünde karşıdan gelen sürücünün gözünü almaz ve yansımayı en aza indirir.

    Xenon gazının içinden geçen ışıkOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs 70 mm çapındaki hareketli lensten yansıyarak geniş ve uzun mesafeli "uzun far" etkisini yaratır. Bu farlar günümüzde bir çok otomobilde standart ve isteğe bağlı olarak sunulur.

    BİYEL CIVATALARI: Biyel cıvatalarıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs biyel kepini biyel başına bağlayan cıvatalardır.

    BİYEL KEPİ: Biyel ile biyel muylusu arasındaki bağlantıyı sağlayan parçadır.

    BİYEL MUYLUSU: Biyelin krankta bağlandığı yüzeydir.

    BİYEL YATAĞI: Biyel başında bulunanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs içinde krank mili biyel muylusunun döndüğü yataktır.

    BİYELLER: Piston ile krank mili biyel muylularını birleştiren parçalardır.

    BOĞAZLI KARTEL: Yanlardan üst karteleOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs önden ve arkadan kavis biçimindeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ön ve arka ana yatak kepine oturan kartellere boğazlı kartel denir.

    BOXER MOTOR: Silindirlerin aynıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs genellikle tam yatayOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs düzlemde (180 derece) karşılıklı olarak çalıştığıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs otomobile ekstra denge sağlayan motor.

    BUHAR TAMPONU: Karbüratöre doğru olan benzin akışınınOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yakıt sistemindeki benzinin buharlaşması nedeniyle gecikmesi veya durmasıdır.

    BUJİ: İki elektrod ve porselenden oluşan parça. Silindir içindeki sıkışmış hava-yakıt karışımıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs bujinin elektrotları arasında oluşan yüksek voltajla ateşlenir.

    BUJİ ARIZALARI: Buji arızaları genellikle motora göre uygun sıcaklıkta buji kullanmamaktanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs bujinin yanlış yerleştirilmesinden veya motordaki ateşleme sistemi ya da yakıt sistemi arızasından meydana gelir. Genellikle görülen buji arızalarıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs üst porselenin çatlamış veya kırılmış olması ve burun porseleninin çatlak veya kırık olmasıdır.

    BUJİ SICAKLIĞI: Silindir içine emilen benzin-hava karışımının yanma zamanında meydana getirdiği ısı enerjisi yaklaşık olarak 2000 - 2500 derece arasındadır.

    BUJİ TIRNAK ARALIĞI: Bataryalı ateşleme sisteminde buji tırnak aralığı genellikle 0Otomobil sözlük A dan Z ye Virgs6 - 0Otomobil sözlük A dan Z ye Virgs8 mm arasındadır
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:33 am

    CABRIOLET (Cabrio): Normal dört kişilik binek otomobillerin üstü tümüyle açılabilen karoser tipi.

    CBC (Cornering Brake Control): Arka akstaki frenlerin optimal kullanımını sağlayan yardımcı fren sistemi. Fren sisteminin içinde hidroliğin en doğru şekilde dağılımını sağlar.

    CD: Hava direnci katsayısı. Bir otomobilin ne kadar hava direnciyle karşılaşacağını gösterir. Hava sürtünmesi azaldıkça otomobilin yakıt tüketimi de azalır. Otomobil firmaları bu katsayıyı azaltmak için yeni tasarımlar geliştiriyor.

    CDI (Common-rail Direkt Injection): Bosch tarafından geliştirilen dizel yakıtın yaklaşık 1350 bar basınç ile yanma odasına püskürtülmesini sağlayan sistem. Mercedes'in kullandığı bu sistem diğer markalar tarafından TDI (AudiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs VWOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs SeatOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs Skoda)Otomobil sözlük A dan Z ye Virgs JTD (Fiat)Otomobil sözlük A dan Z ye Virgs veya DTI (Opel) olarak adlandırılır.

    COMAND: Yeni nesil otomobillerde navigasyon sistemiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs telefonOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs saatOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs TV alıcısıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs radyoOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kaset ve CD çalardan oluşan müzik sisteminin hepsine kumanda eden sistem.

    COMBİ: İnsan taşımacılığında kullanılan ticari araçlara verilen ad.

    COMMON RAIL: Dizel motorlarda daha yüksek basınç sağlayan ve performans/ekonomi oranını ideale yaklaştıran enjeksiyon sistemi.
    Common-rail sisteminde "kütük" adı altındaki bir dağıtıcıdan silindirlere yakıt gönderiliyor. Common-rail sisteminde her enjektörden silindirin o anlık ihtiyacı kadar motorin geçiyor. Böylece yakıt tüketimi azalıyor ve performans artıyor.

    COMPACT: Orta sınıf otomobillerin karoser biçimi için kullanılır.

    CONTA: MotordaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs birleştirilen parçaların arasına sızdırmazlık sağlaması için konulanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs çeşitli malzemelerden yapılan plakalar.

    COUPE: Yanında tek kapısı olan otomobil tipi.

    CRUISE CONTROL (Otomatik hız kontrol): Sürücünün ayağını gazdan çekmesine olanak tanıyarakOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs otomobili belli bir hızda tutabilen bir sistemdir. Bu sistemdeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs araç ayarlanmak istenilen hıza ulaştığında ilgili sistem ile ilgili bir düğmeye basılır ve ayak gaz pedalından çekilir. Sistem devreden çıkarılmak istendiğinde tekrar gaza basmak ya da ilgili düğmeye tekrar basmak yeterlidir.

    CVT (Continuosly Varible Transmission): Sürekli değişken şanzıman olarak adlandırılan bu sistemde dişli çemberleri birbirlerine bir çelik bantla bağlı bulunur. Böylece kademesiz bir vites kontrolü sağlanır.

    CVVT: Elektronik olarak değişken supap zamanlaması ile çalışan motor
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:33 am

    RPM): Motorun 1 dakikadaki devri.

    DBC (Dynamische Bremsen Control): BAS'ın (Brake Assist System) -yani panik frenlemede fren hidroliği içindeki basıncı arttıran ve her tekerde eşit fren gücünün oluşmasını sağlayan sistemin- BMW'de kullanılan versiyonu.

    DEBRİYAJ: Pedalla harekete geçirilen ve motorla vites kutusunun bağlantısını keserek vites değiştirilmesini sağlayan sistem.

    DEĞİŞKEN SUPAP ZAMANLAMASI: Değişken supap zamanlamasıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motor işletim sisteminin hangi devire göre hangi supap zamanlamasının kullanılacağını belirlenmesi ve her devirde en verimli çalışmayı sağlamasıdır. Böylece motor düşük devirlerde az yakıt tüketirken yüksek devirlerde de iyi bir performans sunuyor.

    DESELERASYON: Araçların duruncaya kadar yavaşlaması.

    DETONASYON: Karışımın buji tarafından ateşlenmesinden sonra yanmanın düzensiz olarak gerçekleşmesine detenasyon denir. Karışımın ani yanması sonucu yükselen basıncın oluşturduğu vuruntu çok şiddetli olursaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motor parçaları yıpranır.

    DEVİR GÖSTERGESİ: Sürücüye motorun krank milinin dakikada kaç devir yaptığını bildirir.

    DIN (Deutsches Institut für Normung): Tüm ölçümlerde kullanılan Alman endüstri normuOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs 1 DIN= 1.12 SAE

    DİFERANSİYEL: Otomobil viraj alırken iç ve dış tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlayan dişli çark sistemi.

    DİFERANSİYEL DİŞLİSİ: Tekerleklerin değişik hızlarda dönüşünü sağlayan diferansiyel kutusundaki dişli düzeneği.

    DİNAMO: Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek bataryayı şarj eden elektrik sisteminin bir parçası.

    DİNAMOMETRE: Motorun çıkış gücünü ölçen cihaz.

    DİNGİL: Tekerleklerin üzerinde döndüğü çubuk.

    DİNGİL UZAKLIĞI: Direksiyonun düz tutulduğu durumdaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ön ve arka aks arasındaki uzaklık.

    DİOD: Transistörlü ateşleme sisteminde kullanılan parçalardır. DiodlarOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs bir voltaj rölesi gibi görev yaparakOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs transistörü aşırı voltajın etkisinden korur.

    DİREKSİYON: Bir aracı istenilen tarafa yöneltmek için ön tekerleklerin sağa veya sola istikametlerini değiştiren mekanizmaya direksiyon sistemi denir.

    DİREKSİYON DİŞLİLERİ: Direksiyon dişlileriOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs direksiyon simidinin dönme hareketini doğrusal harekete çevirerek aracın ön tekerleklerine iletenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs direksiyon milinin ucuna yerleştirilmiş olan dişlilerdir.

    DİREKSİYON SİMİDİ: Aracı istenilen yöne çevirmeye yarayanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs direksiyon milinin ucunda bulunan yuvarlak bir parçadır. Güvenli bir sürüş için direksiyonu iki elle ve saat 9:15 pozisyonunda tutunuz.

    DİSKLİ FREN: Bisiklet frenine benzer. Frene basılınca pistonun hareketiyle bataryalar tekerleğe bağlı diske sürtünür ve tekerlek yavaşlar.

    DİSTRİBÜTÖR: Bujilerin doğru zamanda ateşlemelerini sağlamak için onlara elektrik dağıtımı yapan sistem.

    DİSTRİBÜTÖR KAPAĞI: Genellikle bakalitten imal edilen bir kapaktır. Kapak içindeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ateşleme bobininden gelen yüksek voltajın bujilere iletilebilmesi için motor silindir sayısı kadar eşit aralıklı madeni uçlar bulunmaktadır.

    DISTRONIC: Radar destekli bilgisayarlı cruise control sistemi. Önde yaklaşılan aracın hızının kendi hızından az olduğunu belli bir mesafede algılayan sistemOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motoru sıkıştırarak veya fren yaparak otomobili yavaşlatıyor. Önü boşalınca da otomobili programlı hızına tekrar çıkarıyor.

    DİŞLİ ORANI: Birbirlerinin dönmesini sağlayan iki di? şlinin veya milin dönme oranlarıdır.

    DİŞLİ YAĞLARI: Hassas olarak işlenmiş dişli yüzeylerinde kullanılan yağlardır. Bu tür diş yüzeylerinde korozyona ve yağın kalınlaşmasına neden olacak maddelerin meydana gelmemesi için dişli yağlarının kimyasal stabiliteye sahip olmaları gerekmektedir.

    DİZEL ÇEVRİMİ: Dizel motorlarda motorinOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs silindire emilerek sıkıştırılmasının ardından püskürtülür ve daha sonra sıkıştırılan havanın sıcaklığı ile tutuşur. Dizel motorlarda bu şekilde gerçekleşen çalışma düzenine dizel çevrimi denir.

    DOHC (Double Over Head Camshaft): Her silindir sırasının üstünde bulunan çift eksantrik mili.

    DONMA NOKTASI (YAKIT): Yakıtın katılaştığı veya donduğu ısı derecesine donma noktası denir. Bu ise yakıtın soğuk havada kullanılabilme oranını gösterir. Özellikle motorin soğuk havalarda kristalleşerek donabilir.

    DÖNER PİSTONLU MOTOR (ROTARY-WANKEL MOTOR): 1954 senesinde Felix Wankel tarafından geliştirilmiş bir motor türüdür. Bu motorda silindir geometrik elips biçimi şeklindedir. Bu motorun çalışma prensibi kısacaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yakıt odasına sahip blok içinde üçgen şeklinde bir döner pistonun dönerekOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs silindir içinde değişik yakıt hacimleri ve sıkıştırma oranları meydana getirmesidir. Örnek Mazda RX7

    DÖNÜŞ DAİRESİ ÇAPI: Aracın dönebileceği en küçük dairenin dış çapıdır. Küçük otomobiller için bu çap daha küçük olur.

    DÖRTLÜ KARBÜRATÖR: Dört boğazlı karbüratöre dörtlü karbüratör denir.

    DÖRT ZAMANLI MOTORLAR: Dört zamanlı Otto motoru prensiplerine göre geliştirilmiş olan dört zamanlı çalışma sistemi olan motorlardır. Bu dört çalışma zamanı emmeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs sıkıştırmaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs iş (güçOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yanmaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs genişleme) ve egzoz olarak sıralanır.

    DRIVE-BY-WIRE: Otomobildeki direksiyon simidi ile fren ve gaz pedalları hareketlerini bilgisayar kontrollü elektronik sistem üzerinden inanılmaz bir hızda mekaniğe ve hidroliğe aktaran sistem.

    DSC (Dynamic Stability Control): ESP ile aynı prensipteOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs dört tekerleğin yola en güvenli şekilde basmasını sağlayan sistem. Elektronik stabilite sistemi ağırlıklı olarak BMW'de kullanılır.

    DSP (Dynamic Shift Program): Şanzıman ayarlarını sürücünün kullanım tarzına göre değiştiren gelişmiş otomatik şanzıman
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:34 am

    EAS (Elektronik Active Steering): Ön tekerleklerin ani direksiyon hareketleri sebebiyle yol tutuşu bozmasını engellemeye çalışan aktif direksiyon sistemi.

    EBD (Electronic Brake Distributor): Fren gücünün dört tekerlekte eşit olmasını sağlayan hidrolik dağılım destek sistemi.

    EBV: Fren hidroliğinin basıncını ve dağılımını kontrol eden supap sistemi.

    ECE (Economic Commission for Europe): Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan yeni norm.

    ECOTEC: GM'in geliştirdiği çevreci ve ekonomik özelliklerde teknoloji sağlayan motor.

    EDLS: Özellikle arkadan itişli otomobillerdeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs tekerleklerin eşit güçte dönmesini sağlayan elektro-mekanik diferansiyel kilit sistemi.

    EGZOZ GAZI DEVİRDAİMİ SİSTEMİ (EGR): Dizel araçlarda bulunan ve egzoz gazındaki is parçacıklarını yakalamak için ek bir sistemdir.

    EGZOZ BORUSU: Motordan çıkan yanmış gazları dışarı atar.

    EGZOZ MANİFOLDU: Motor silindirlerinde yanmış olan gazların dışarıya atılmasını sağlayanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs bir seri borudan yapılmış motor parçası.

    EGZOZ PATLAMASI: Sistemdeki bir kaçakOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ateşlemenin rötarda olması ya da düşük oktanlı yakıt nedeniyle egzozdan gazların patlayarak çıkması.

    EGZOZ SUBABI: Egzoz zamanında açılarak yanmış egzoz gazlarının silindirden dışarı atılmasını sağlayan supap.

    EGZOZ ZAMANI: Egzoz supabının pistonun alt ölü noktadan üst ölü noktaya doğru yaptığı strok sırasında açılarakOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yanmış gazların silindirlerden dışarıya atılmasıdır.

    EĞRİLİK AÇISI: Oto tekerleğinin yerden yükseliş açısı.

    EKSENEL GEZİNTİ: Bir milin iki ucuna doğru yapmış olduğu harekete eksenel gezinti denir.

    ELASTİSİTE: Araçların ara hızlanmasıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs performanslarındaki esneklik.

    ELCODE: Otomobile binerken veya indikten sonraOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs çok değişken formüllerle uzaktan kumanda şifresi (data-check) yaratan "kontak anahtarı"Otomobil sözlük A dan Z ye Virgs aynı zamanda motoru da "kilitleyebiliyor".

    ELEKTRİK SİSTEMİ: Otomobillerin elektrik sistemlerinde ateşleme bobiniOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs distribütörOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs regülatörOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs bataryaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs şarj dinamosuOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs marş motoru ve kablolar yer alır.

    ELEKTRİKLİ YAKIT POMPASI: KamyonOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs otobüs gibi genellikle ağır hizmet tipi araçlarda bulunan elektrikli yakıt pompasıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs aracın bataryasından veya şarj dinamosundan aldığı akımla çalışarakOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yakıt deposundan karbüratöre yakıt aktarır.

    ELEKTROLİT: Bataryadaki asit ve saf su karışımı.

    ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMİ: Bataryalı ateşleme sistemi parçalarına ek olarakOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs distribütörde manyetik ünite ve kontrol ünitesi ile donatılmış sistemdir. Elektronik ateşleme sistemiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs manyetik alandaki değişmelerin meydana getirdiği elektrik akımı prensibine dayanır. Bu sistemde birbirine temas eden hiçbir parça yoktur. Klasik ateşleme sisteminde görülen platin ve meksefeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ateşleme sisteminde yer almaz. Bu sistemde motor ateşleme zamanı fabrikada ayarlanır ve bu ayar hiçbir şekilde aracın yaptığı kilometre arttıkça değişmezOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs sabit kalır.

    ELEKTRONİK YAKIT ENJEKTÖRÜ: Emme borularınaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motorun devrineOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ısısına ve gaz verme durumlarına göre yakıt iletimini kontrol eden aygıt.

    ELEKTROT ARALIĞI KARBON İLE KISA DEVRE: Ateşleme odasında meydana gelen karbon depozitlerininOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs buji elektrotları arasında kısa devre meydana getirmesidir.

    ELEKTROT GÖBEĞİNDE KISA DEVRE: Ateşleme odasında meydana gelen depozitlerinOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs porselen göbek ile bujinin madeni kısmı arasında kısa devreye neden olmasıdır.

    EL FRENİ: El ile çalıştırılanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs otomobil park edildiğinde hareket etmesini önleyenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs genellikle arka frenlere bağlı fren sistemi.

    EMME MANİFOLDU: Karbüratörden motorun silindirlerine yakıt-hava karışımının akışını sağlayanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs bir seri borudan yapılmış motor parçası.

    EMME MANİFOLDU AYARI: Emme manifoldunun iyi bir performans gösterebilmesi için gerekli olan ayardır. Emme manifoldu belli bir hacim ve uzunlukta yapılmalıdır.

    EMME STROKU: Emme zamanındaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs üst ölü noktadan alt ölü noktaya doğru olan piston stroku sırasında silindire hava-yakıt karışımının girmesidir.

    EMME SUBABI: Emme zamanında açılarak silindirlere hava-yakıt karışımının girmesini sağlayan supap.

    EMME ZAMANI: Pistonun üst ölü noktaya yaklaşmasıyla birlikte emme supabının açılmasınaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs emme zamanı denir.

    EMNİYET KEMERİ: Araçlarda sürüş anında sürücü ve yolcuların güvenliklerini sağlamaya yönelik bir sistemdir. Emniyet kemerinin görevini en iyi şekilde yapabilmesi içinOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs alt bölümünün iki tarafta leğen kemiğinin üzerinden ve üstte de omuzun üzerinden geçmelidir.

    EMNİYET KEMERİ ÇEŞİTLERİ: Aktif gergili emniyet kemeri sistemlerinde Emniyet kemerindeki boşluğu almak için (özellikle kışın kalın giysiler giyildiğinde) bir algılayıcıya bağlı bir gergi sistemiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs devreye girerek yolcu emniyet kemeri üzerine yüklenmeden önce kemeri gerer. Böylece yolcunun hareketi en aza indirgenir. İki tip gergi sistemi vardır; yaylı ve ateşlemeli. Yaylı tip; algılayıcıdan gelen uyarı sonucunda bir yay tetiklenir ve emniyet kemeri gerilir. İkinci tipte ise hava yastığında olduğu gibi bir ateşleme mekanizması kullanılır. Darbe uyarısı geldiğinde bir gaz ateşlenerek emniyet kemeri gerilir. Bu sisteme "piroteknik" de deniliyor.

    EMNİYET KEMERİ YÜKSEKLİK AYARI: Emniyet kemerinin farklı boylardaki insanlara göre ayarlanabilmesini sağlar.

    ENDÜKSİYON BOBİNİ: Endüksiyon bobiniOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs 6-12 voltluk batarya voltajını bujide tırnak aralığını atlayacak kadar yüksek voltaja çıkaran oto transformatörüdür.

    EPS (Elektro Power Steering): Hidrolik destekli ve hıza duyarlı elektrik motorlu direksiyon sistemi.

    ERKEN ATEŞLEME: Yanma odasına sıkıştırılmış olan karşımın buji kıvılcımı ile yakılmadanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kendi kendine yanmaya başlamasına erken ateşleme denir. Erken ateşlemenin başlıca nedeniOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yanma odalarında fazla karbon birikintilerinin oluşmuş olmasıdır.

    ESP (Electronic Stability Program): Otomobilin savrulma ihtimaline karşı dört tekerleğin dönüşünü sürekli kontrol eden sensörler ile gerektiğinde tek bir tekerleğe bile fren yaptıran ve amortisörlerin hareketini de kontrol eden sistem.

    EZİLEBİLİR BÖLÜM: Aracın kaza anında ezilebilecek bölümlerine verilen ad. Bu bölümler kaza anında açığa çıkan enerjinin büyük bölümünü yutarOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kalan enerjiyi ise otomobilin gövdesinde yolculara zarar vermeyecek biçimde yönlendirir.

    ETC: Elektronik çekiş kontrol ve düzeltme sistemi.
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:34 am

    FAKİR KARIŞIM: Motorların çeşitli yük ve hızlarındaki yakıt-hava karışımının fakir karışım halinde bulunmasıdır. Fakir karışımOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs benzinin birim ağırlığının havaya nazaran daha az oranlarda olması ve yanma işlemi için gerekli oranda oksijen ile birleşememesidir.

    FİLTRE: Hava filtresiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motora giren havayı süzerek toz ve pisliklerden arındırır. Yağ filtresi genellikle motor karterinin altında olan ve motor yağını süzerek tozOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs pislik ve artıkların yağlama sistemine karışmasını önleyici bir filtredir.

    FİLTRE YAĞ DOLAŞIM SİSTEMLERİ: Basınç ayar supabı ile düzenlenen yağ dolaşım sistemleriOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kısa devreli sistem ve tam akışlı sistem olarak ikiye ayrılır.

    FPS: Birçok otomobilde sadece küçük bir yangın tüpü şeklindeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yarış otomobillerinde ise çeşitli noktalara çelik borular içinden söndürücü gaz püskürten yangın önleme sistemi.

    FREN: Hareketli aracın hızını azaltan veya tamamen durduran düzenek.

    FREN AYARI: Periyodik olarak fren balatalarına ve genel fren sistemine yapılan ayarlardır.

    FREN BALATALARI: Fren pedalına basıldığı anda fren kampanasına sürterek yavaşlama ve durma etkisi yaratan parçalardır. Fren balataları yarım daire şeklinde kavis verilmiş metal parçalarıdır.

    FREN DİSKİ: Hidrolik fren sistemlerinde tekerlerdeki fren tablasına takılır. Merkez pompasından gelen hidrolik basınçOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs fren diskindeki pistonları etkileyerek fren pabuçlarını açar ve frenleme için kampana iç yüzeyine temas ettirir.

    FREN KAMPANASI: Araç tekerlerine takılan madeni parça. Dönen tekerleri frenlemek için fren pabuçları kampana iç yüzeylerine etki yaparak kampanaları yavaşlatır veya durdurur.

    FREN PABUÇLARI (BALATA): Yarım daire şeklinde kavis verilmiş metal bir parça. Üzerine ısıya karşı oldukça dayanıklı olan balata perçinlenmiştir. Frene basıldığı zaman bu balata kampanaya sürterek frenleme etkisi gösterir.

    FSI: Doğrudan enjeksiyon gerçekleştirenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs fakat yüksek oktanlı benzinlerle çalışan motor (WV Grubu'nda sıkça kullanılmaktadır
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:34 am

    GAZ KELEBEĞİ: Karbüratör karışım boğazının alt kısmında bulunan yuvarlak bir disk. Ekseni etrafında dönerek silindirlere giden karışım miktarını arttırır veya azaltır.

    GAZ PEDALI: Motorun ve dolayısıyla otomobilin hızını denetleyen pedal.

    GAZ TÜRBÜNÜ: Bir tür içten yanmalı motor. Yanma sonucu meydana gelen basınçOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs türbün kanatlarına etki ederek türbün milini döndürür.

    GDI (Gasoline Direkt Injektion): Mitsubishi Motors tarafından geliştirilen sistem direkt olarak benzini yanma odasına püskürtür. Bu sistem düşük yakıt tüketimi ve yüksek performans sağlar.

    GEÇ ENJEKSİYON: Egzozdan kara duman çıkmasına neden olanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yakıtın geç gelmesi durumudur. Üst ölü noktanın 12 derece sonrasında gerçekleşen enjeksiyonOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs geç enjeksiyon olarak kabul edilir.

    GENLEŞME TAPASI: Genleştikten sonra istenilen ölçüde yerine oturan bir tapadır.

    GERİ TEPME: Karışımın erken tutuşması durumunda yanmanın karbüratörden geri çıkmasınaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs geri tepme denir.

    GERİ VİTES DİŞLİSİ: Geri viteste giriş mili ile çıkış milinin arasına geri vites dişlisi olarak adlandırılan ek bir dişli çark girer. Çıkış mili ve tekerlekler ters yöne döner.

    GERİLİM REGÜLATÖRÜ: Alternatör ile elde edilen doğru akımın ayarlanması işleminde kullanılan bir parçadır.

    GRES YAĞI: Akışkan bir yağ ile kalınlaştırıcı bir maddeninOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs katı ile yarı akışkan arasında yapı değişikliği gösterdiği bir yağdır. Gres yağlarında akışkan kısım genellikle petrol esaslı mineral bir yağ veya sentetik bir akışkan olupOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kalınlaştırıcı kısım ise metalik bir sabundur.

    GRIP: Yol tutuş. Kaymama.

    GRUP DİŞLİSİ: Vites kutusu içinde bütün vites dişlilerinin bağlantılı olduğu dişli grubu.

    GÜÇ: Yapılan işin birim zamana olan oranına denir.

    GÜÇ STROKU: Güç strokunda hava-yakıt karışımı yanarak pistonu aşağıya doğru iter ve motor güç üretir
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:34 am

    HACİMSEL (VOLÜMETRİK) VERİM: Emme zamanında silindirlere normal sıcaklık ve normal basınç altında girmiş olan karışım hacmininOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs silindire olan oranına hacimsel verim denir. Bu verimin artmasıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motor gücünün artmasını sağlar.

    HAREKET NAKİL SİSTEMİ: Hareket nakil sistemi şaftOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs kardan mafsalı ve kayıcı mafsal gibi parçalardan oluşur. Bu sistemlerOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motor gücünün şanzımandan (vites kutusu) diferansiyele nakledilmesinde kullanılır.

    HAVA BASINCI: Havanın bir cisim üzerine uyguladığı kuvvet. Basınç havanın küçük bir hacme sıkıştırılmasıyla artar.

    HAVA BOĞAZI: Karbüratörde motora giren havanın geçtiği boru şeklindeki kısım.

    HAVA FİLTRESİ: Motora giren havayı süzmek için karbüratör hava boğazının başlangıcına takılan bir çeşit süzgeç.

    HAVA SOĞUTMALI MOTOR: Silindirlerin ve silindir kapağının hava ile soğutulduğu motor tipi. Silindirlerin ve silindir kapağının dışınaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs daha iyi soğutma sağlamak için ince hava kanatçıkları yapılmıştır.

    HAVALI SÜSPANSİYON: Range Rover'ın süspansiyonunda güçlü amortisörler ve yalpa çubukları vardır. Ancak yaylar yerine basınçlı havayla dolu pnömatik silindirler kullanılır. Bu silindirler bozuk yolların neden olduğu titreşimlerin çoğunu yutar.

    HAVASINI ALMA: Kapalı bir hidrolik ya da soğutma sistemindeki havanın çıkartılması işlemi.

    HB (HatchBack): Bagaj çıkıntısı olmayan arkası yere dik inen 3 veya 5 kapılı otomobil.

    HDI: Çok yüksek basınçla enjeksiyon gerçekleştiren dizel motor teknolojisi (Peugeot ve Citroen marka dizel otomobillerde kullanılan kısaltmadır)

    HEAD-UP-DISPLAY: Gösterge tablosundaki hız ve devir datasını ön cama rakamlar ile yansıtma sistemi.

    HELEZON YAY: Çelik telden yapılmış olanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yaylanabilen bir yaydır.

    HESSELMAN MOTORU: Dizel esasına göre çalışır. Fakat sıkıştırma oranı düşüktür. AteşlemeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs benzin motorlarında olduğu gibidir.

    HIBRID MOTOR: İki farklı enerji sisteminin birbirini desteklediğiOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs genellikle yakıt ile çalışanın asıl çekişteki elektrikli motorun bataryalarını şarj ettiği çift motor sistemi.

    HİDROLİK: Güç aktarımında sıvı kullanan sistemlere verilen genel ad. Otomobillerin fren sistemlerinde kullanılır. İlk hidrolik sistemlerde su kullanılıyordu. Bugün ise su kadar çabuk donmayan sıvılar ve yağ kullanılmaktadır.

    HİDROLİK BASINÇ: Fren balatalarını çalıştırmak için tekerlek silindirleri içinde oluşan basıncaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs hidrolik basınç denir.

    HİDROLİK FREN: Fren pedalına basıldığı zamanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs fren pabuçlarının hidrolik basınçla fren kampanasına sürtmesini sağlar.

    HİDROLİK SUPAP İTİCİSİ: Supap boşluğunu sıfıra indirerek supap sesini azaltanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yağ basıncıyla çalışan bir supap iticisi
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 8:34 am

    ISI KONTROL SUPABI: Isı kontrol supabıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs motor soğuk iken açılarak sıcak egzoz gazlarını emme manifoldu etrafındaki ısıtma odasına gönderir. Bu supaplarOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs emme manifoldlarında bulunur.

    ISI TRANSFERİ: İçten yanmalı motorlarda meydana gelen ısının motor parçaları üzerinde toplanmasıdır. Bu istenmeyen ısının bir kısmıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs su kanallarında bulunan su tarafından havaya iletilir.

    İÇTEN YANMALI MOTOR: Dıştan yanmalı motorların aksineOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs yakıtı doğrudan doğruya silindirler içinde yakan ve üretilen ısı enerjisini piston biyel mekanizması ile krank miline ileten motorlaraOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs içten yanmalı motorlar denir. İçten yanmalı motorlar yakıt cinsine göre dört çeşittir. Bunlar ise benzinOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs dizelOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs gaz-türbin ve L.P.G. gaz motorlarıdır.

    İÇTEN KISA DEVRE: Termostatın kapalı olduğu zamanlardaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs suyun silindir kapağı ve silindir bloğu arasında dolaşımını sağlayan bir sistemdir.

    İKİ DEVRELİ FREN: İki devreli fren sisteminde ön ve arka tekerlekler birbirinden ayrı iki fren devresine bağlıdır. Bu sistemde fren merkez silindiri tek olmasına rağmenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs içinde ön ve arka tekerleklere etki eden iki ayrı fren silindiri vardır. Frene basıldığında merkez fren silindir pistonu tek hareket yapmasına rağmenOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs ön ve arka tekerleklere birbirinden ayrı iki piston ile etki eder. Ön ya da arka tekerleklerden birinin devresinde arıza olması durumundaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs sağlam fren devresi aracın frenlemesini sağlar. Bu sistem tek devreli fren sistemine göre daha güvenlidir.

    İKİ SİLİNDİRLİ MOTORLAR: Silindirleri karşılıklı yatay bir düzlem üzerinde bulunan motorlardır. Bu motorlar otomobillerde çok az kullanılır.

    İKİ ZAMANLI ÇEVRİM: İşinOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs iki piston strokunda meydana geldiği motor çevrimidir.

    İKİ ZAMANLI MOTORLAR: Bu motorlara aynı zamanda karterden doldurmalı motorlar denir. İki zamanlı motorlarda esas olan iki zamanOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs sıkıştırma ve iş zamanıdır. Bu sistemde piston her üst ölü noktaya çıkışında sıkıştırmaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs her alt ölü noktaya doğru hareketinde ise iş (genişleme) yapar.

    IMMOBILISER: Hırsızlığa karşı motorun elektronik işletim sistemini kilitleyerek aracın çalışmasını engelleyen bir şifreli koruma sistemi.

    İNTEGRAL (MONOKOK) GÖVDE: Otomobilin ana parçalarını bir arada tutmaya yarayan çerçeveye şasi denir. Modern otomobillerde genellikle şasi araç gövdesiyle birliktedir. Buna integral ya da monokok gövde denir.

    INTERCOOLER: Turbonun kullanıldığı motorlardaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs emme manifolduna pompalanan havanın sıcaklığıOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs hem turbonun egzoz sistemi ile iç içe olmasından hem de basınç uygulanan gazların ısınmasından dolayı artar. Isınarak yoğunluğu azalan ve verimi düşen bu sıcak havayı soğutarak motora veren sisteme intercooler adı verilir. Intercooler çalışma prensibi aslında bir çeşit radyatördür. Aralarındaki fark; radyatörde suyunOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs intercoolerda ise havanın soğutulmasıdır.

    İRTİFA ETKİSİ: İrtifaOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs deniz seviyesinden daha yukarı yüksekliklerde suyun kaynama noktasının değişmesidir. Bulunulan yüksekliğe göre radyatör suyunun kaynama sıcaklığının değişmesineOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs irtifa etkisi denir.

    İSTİKAMET ÇUBUĞU: İstikamet çubukları tekerlek sarsıntılarının direksiyon kutusuna intikalini önleyen araçlar olupOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs boru veya çubuk şeklinde yapılmışlardır.

    İŞ ZAMANI: Motorda yanma sonunda meydana gelen basınç ile pistonun üst ölü noktadan alt ölü noktaya doğru itilmesine iş zamanı denir.

    İVMELENME: İvmelenme bir otomobilin hızını ne kadar çabuk artırabildiğini gösterir. İvmelenmeOtomobil sözlük A dan Z ye Virgs duran bir otomobilin saatte 0'dan 100 km hıza kaç saniyede çıktığı ile ölçülür
    J3L!B10
    J3L!B10
    Forumun Onur Üyelerinden
    Forumun Onur Üyelerinden


    Mesaj Sayısı : 178
    Rep Gücü : 4546449
    Rep Puanı : 2094

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 14/06/09
    Yaş : 32

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından J3L!B10 Çarş. Haz. 17, 2009 9:40 am

    ty
    -BuRHan-
    -BuRHan-
    Administrator
    Administrator


    Mesaj Sayısı : 510
    Rep Gücü : 2147483647
    Rep Puanı : 51339

    Canlılık :
    Otomobil sözlük A dan Z ye Left_bar_bleue999 / 999999 / 999Otomobil sözlük A dan Z ye Right_bar_bleue


    Kayıt tarihi : 09/02/08
    Yaş : 29

    Otomobil sözlük A dan Z ye Empty Geri: Otomobil sözlük A dan Z ye

    Mesaj tarafından -BuRHan- Çarş. Haz. 17, 2009 9:42 am

    Rica ederim Smile

      Similar topics

      -

      Forum Saati Perş. Mayıs 09, 2024 2:17 am